Kolay bozulabilen kargolar nasıl taşınıyor? Özellikle de süt, süt ürünleri, et ve balık gibi içecek ve yiyecek maddelerinin taşınmasını belirten bir taşıma şeklinin kendine özgü kuralları olan bir çalışma düzeni vardır.
Adından da anlaşılacağı üzere , bu maddelerin bir şehirde başka bir şehre değil, ülkeden ülkeye aktarılacağı için bozulmaması, meyve-sebze ise çürümemesi, zarar görmemesi, süt-et ise bozulmaması gerekir.
Bunların içinde yurtdışı yolculuğu başlamadan hemen önce alınması gereken bazı önlemler gözden kaçmaması gereken detayları bulunur.
Bu konuda sınırlar ötesine gönderilecek olan ürünün kolay nitelikte ürünlerin kargolanması aşamasında yapılmaması-yapılması gereken, nelere dikkat edilmesi gereken ayrıntıları anlatıyor olacağız.
BOZULABİLİR KARGOLAR NEDİR?
Bozulabilir kargolar “Nem, ısı veya iklim değişikliği ve zaman aşımı sebebiyle, niteliğini, piyasa ve kullanım değerini yitirecek maddeler” olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsama özellikle;
- İlaçlar ve ilaç sanayi ürünleri
- Et ve et türevleri
- İçecek ve yiyecek malzemeleri
- Süt ve süt türevleri
- Yumurta ve türevleri
- Balık ve türevleri
- Çiçek gibi bitki ve bitkiden elde edilmiş ürünler girmektedir.
- · Canlı organ veya taze kan örnekleri (sağlık sektörü veya numune gönderimleri)
BOZULABİLİR KARGOLARIN TAŞIMASI
Kolay bozulabilir kargoların taşınması öncelikli konulardan biri ürünlerin soğuktan ya da sıcaktan korunabilmesidir. Böylece özellikle et kokmadan, çilek çürümeden Türkiye’den Örneğin Japonya’ya ulaştırılabilmektedir. Bu da özellikle doğru paketleme ile gerçekleşmektedir. Doğru paketleme olmaz ise gerekli önlemler alınmaz ise gönderilen ürünler çöp haline gelmiş olması muhtemeldir.
Bozulabilecek olan maddelerin yurt dışına kargolanması ile dayanıklı ambalajlar kullanmak, sıvı madde söz konusu ise su sızdırmayacak olan kaplara yerleştirilmesi, taşınması gereken bölüme yerleştirilirken ezilmemesi için üzerine başka kutunun gelmemesine dikkat edilmesi ve en çok önemli olan uygun sıcaklıkların sağlanması gerekmektedir.
Özel ısı gerektiren gönderiler kolinin hemen üstünde özellikle derece bilgileri bulunması gerekmektedir.
Bozulabilecek kargo gönderilerinin dondurucular da sıkça kullanılmaktadır. Bu donanımsal anlamda ısıya karşı hassas olan balık-et gibi ürünlerin, yolculukta dondurulmuş veya soğuk halde tutulması sağlanarak önlenir. Bozulacak olan kargo türlerinde kuru buz kullanımı sık sık tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir. Topak ve Blok şeklinde bulunan buzlar, eksi 78 santigram derecelik bir yüzey sıcaklığına da sahiptir. Eridikçe oksijen yerini alarak donar, böylelikle ürünler donuk şekilde varış adresine ulaşacaktır.
Jel dondurucularda ise ürünler eksi 1 santigrat derece ile 16 santigrat derece arasında tutulabilmesi için sık kullanılır.
BOZULABİLİR KARGO PAKETLEMESİNE ÖNEMLİ NOKTA
Yurtdışı kargolar gönderilecek muhtemel bozulabilir ürünlerin paketlenmesinde göz ardı edilmeyecek altın kurallar bulunmaktadır.
- Ürünlerin paket içinde hareket etmesini önlemek için paketteki tüm boşluklar doldurulmalı gerekir.
- Taşınacak olan ürünler için en uygun paket kullanılması önemlidir. Bu paketler uygun ebatlarda, sert karton, tahta veya plastik olabilir.
- Paketlerin üstünde mutlaka bozulabilir kargo olduğunu belirten etiketi, dik tutun etiketi ve ısı etiketi bulunmalıdır.
- Isı duyarlılığı bulunan ürünlerin gönderimi hafta sonuna denk getirilmemesi önemlidir. Yine ısıya karşı duyarlı ürünler iki su geçirmez torbaya koyulursa ısıdan etkilenmesinin önüne geçilebilir.
Tüm bu önlemler alındığında kargonun en ivedi bir şekilde varış noktasına ulaşması ürünlerin bozulmadan adrese teslim edilmesine olanak sağlar. Bu tür kargolar gönderilmesinde hızlı olması gerektiğinden dolayı uçak/hava kargo kullanılmaktadır. Uçaklar sağladıkları güvenlik optimasyonları ile deniz mahsülleri, çiçek, ilaçlar, tropikal meyveler gibi pek çok bozulabilir ürünlerin uluslararası hareketliliği sağlaması öngörülür. Öyle ki hava kargolar taşımalarının %15’i bu taşımalardan oluşur.
Böylelikle Hollanda’dan lale, tropikal iklime sahip ülkeden meyve ve sebze, tanzanya’dan orkide çok kısa zamanda alıcısının eline ulaşmaktadır.
KARGO TAŞIMACILIĞI İLE ET NASIL GÖNDERİLİYOR?
Kargo taşımacılığı ile et nasıl gönderileceği sorusu da bozulabilir kargo taşımasında en çok merak konulardan birisidir. Yurt dışı kargo ile et taşıması yapmak isteyenler, belli kurallar çerçevesinde hareket etmeleri önemlidir.
Kargo taşımacılığı ile et gönderme işleminde etkili olan bir sıcaklık kontrol yöntemi kullanılması gerekir.. Etin gönderildiği andan itibaren, teslim edildiği ana kadar bozulmasının önüne geçmek maksadıyla, içinde bulunduğu ortamın da belirli bir sıcaklıkta tutulması hayati önem taşımaktadır. Zira et hızlı bakteri oluşturan bir gıda maddesidir. Bunun üstesinden gelebilmek için de özellikle et her zaman doğru ısıda taşınması gerekmektedir.
Isı derecesi taze etler’de 0 ile +5 derece arasında olması gerekir. Donmuş etlerin özellikle ısı derecesi -12 derecenin altında olmalıdır.
Kargo şirketimiz ile ile et gönderirken bu derecelere ulaşılması gerekiyorsa etin üzerine kuru buz konulmasını sağlıyoruz, ayrıca kargoyu taşıma süresi boyunca soğuk tutmak için soğutucular da sık sık devreye girerek ürünleri sabit ısıda muhafaza etmektedir.